Veelgestelde vragen over dubbelglas: HR++ glas, triple glas en meer
Alles wat je moet weten over isolatieglas: hoogrendementsglas, HR++ glas, triple glas en meer.
HR-glas is een afkorting van hoogrendementsglas, ook wel bekend als isolatieglas. Een logische bijnaam, want HR-glas zorgt voor uitstekende isolatie. Er zijn verschillende soorten hoogrendementsglas, zoals het meest voorkomende HR++ glas: de moderne, beter isolerende variant op het ouderwetse dubbelglas uit de jaren ’70.
Met triple glas, driedubbelglas en HR+++ glas bedoelen we hetzelfde: drie glasplaten bewerkt met een metaalcoating, met daartussen twee spouwen gevuld met edelgas. Triple glas heeft de beste isolatiewaarde van alle soorten hoogrendementsglas. Wel is het glas erg zwaar, daarom is het belangrijk dat de kozijnen sterk genoeg zijn om het te dragen.
Vacuümglas is een extreem dunne en lichte variant op hoogrendementsglas (HR+++). Twee dunne glasplaten (elk zo’n 3 mm dik) gescheiden door een vacuümgetrokken ruimte van slechts 0,1 mm. Een van de twee glasplaten is bewerkt met een superisolerende coating. Vacuümglas biedt van alle glassoorten de beste isolatiewaarde en weegt slechts een derde van triple glas, waardoor het makkelijker te plaatsen is in bestaande kozijnen.
Monumentenglas wordt gebruikt ter vervanging van ramen in monumentale panden. Er zijn bewust onregelmatigheden in monumentenglas aangebracht om de authentieke uitstraling te behouden. De isolatiewaarde van monumentenglas is niet heel hoog: het ligt tussen ouderwets enkelglas en hoogrendementsglas in. Maar het isoleert aanzienlijk beter dan glas van meer dan vijftig jaar oud.
Zonwerend glas is hetzelfde als HR-glas, maar dan voorzien van een extra zonwerende coating bestaande uit een laagje metaaloxide. Deze coating maakt het raam minder doorzichtig en kaatst een deel van het zonlicht terug. Daarmee houdt het de warmte buiten. Handig voor kantoorpanden waar de zon vol op staat, of voor het dak van een serre.
De lichtwerendheid van glas wordt aangegeven met de LTA-waarde (lichttoetredingsfactor) en de warmtewerendheid met de ZTA-waarde (zontoetredingsfactor): beide zijn er in verschillende niveaus. Overigens werkt normaal HR-glas van zichzelf ook warmtewerend: zo’n 35 procent. Zonwerend glas houdt 60 tot 75 procent zonwarmte tegen.Diamantglas laat meer licht door dan andere glassoorten. Een speciale behandeling verlaagt het ijzeroxidegehalte in het glas, wat het transparanter maakt. Diamantglas is in allerlei RAL-kleuren verkrijgbaar en uitstekend geschikt voor vitrines, etalages en bepaalde gevels.
Draadglas bestaat uit een glasplaat met een ijzeren raster. Dit zorgt ervoor dat het glas bij een breuk niet uiteenvalt, maar blijft vastzitten aan het raster. Het glas is daardoor inbraakwerend en er ontstaan minder scherven wanneer het breekt. Je kunt kiezen uit glad draadglas (een beetje doorzichtig), gefigureerd draadglas (amper tot niet doorzichtig) en spiegeldraadglas (extra doorzichtig).
Veiligheidsglas is een overkoepelende term voor verschillende soorten glas die voldoen aan bepaalde veiligheidsnormen. Denk aan inbraakwerend en brandveilig glas. Veiligheidsglas komt voor als gelaagd en gehard glas. Gelaagd glas wordt met een speciale folie bij elkaar gehouden wanneer het breekt. Dit in tegenstelling tot gehard glas, dat bij een breuk uiteenvalt in kleine, onscherpe brokjes, net als een autoruit. In Nederland moet veiligheidsglas voldoen aan de NEN 3569-norm.
We noemen melkglas ook wel matglas, acidglas, etsglas of satijnglas. Het is een niet-transparante glastype dat veel licht doorlaat, waardoor het privacy biedt zonder een kamer volledig te verduisteren. Melkglas in geharde vorm is bovendien erg veilig en beschikbaar in meerdere kleuren.
Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat gelaagd glas uit verschillende lagen. Tussen de glaslagen zitten lagen folies van transparant kunststof, ook wel PVB (polyvinylbutyral). De folie zorgt ervoor dat glasscherven in geval van een breuk blijven vastplakken. Bovendien verkleint de folie de kans op breuken doordat die de energie opvangt wanneer er iets tegenaan stoot. Gelaagd glas is daarnaast geluiddempend en uv-werend.
Gehard glas is sterk, stootvast en inbraakwerend. Het is gemaakt van één plaat, die na een hittebehandeling snel wordt afgekoeld. Dit maakt het glas heel moeilijk te breken. En als het toch breekt, brokkelt het af in kleine, onscherpe stukjes, als een autoruit.
De naam zegt het natuurlijk al. Woon je in een erg drukke, lawaaiige omgeving, dan kan geluidswerend glas uitkomst bieden. In feite is het zo: hoe beter een raam isoleert, hoe meer geluid het tegenhoudt. Je kunt ook kiezen voor glas dat speciaal is voorzien van een extra geluiddempende werking.
Figuurglas is blank of gekleurd glas met een patroon of reliëf. Dit glassoort werd veel gebruikt in jaren 30-woningen. Tegenwoordig is het ook mogelijk om figuurglas te combineren met isolatieglas. Daarmee heb je de karakteristieke uitstraling van toen, met de isolatiewaarde van nu.
Glas breekt snel bij hoge temperaturen: enkelglas al na een minuut en sterkere glassoorten als draadglas, gehard en gelaagd glas vaak binnen vijf minuten. Brandwerend glas heeft een extra brandwerende werking en vertraagt de door- en overslag van brand. Er zijn verschillende veiligheidsniveaus: 30, 60, 90 of zelfs 120 minuten brandwerendheid.
Naast normaal brandwerend glas bestaan er glassoorten met een nog veel sterkere brandwerendheid. Een voorbeeld daarvan is kachelglas, dat wordt gebruikt voor hout- en gaskachels. Dit glas is hittebestendig tot wel 740 ºC.
Glas is standaard ongeslepen en heeft daardoor vaak scherpe randen. Voor vrijwel iedere toepassing wordt glas dan ook geslepen. De meest voorkomende afwerking van glas is plat polygeslepen glas: de randen worden afgewerkt met een smalle, schuin aflopende kant van 1 à 2 mm breed. De tweede is facetgeslepen glas, hierbij worden de randen schuin afgeslepen met een diepte van zo’n 10 tot 40 mm. Naast poly- en facetgeslepen glas zijn er mogelijkheden als verstek, convex of concaaf geslepen, met een matte of gepolijste afwerking. Een glasspecialist kan je meer vertellen over alle mogelijkheden.
Geëmailleerd glas is voorzien van een laag glazuur in de kleur en textuur van jouw keuze. Deze laag versterkt het glas, wat het uitstekend geschikt maakt voor gevels, ter versteviging van een constructie of bijvoorbeeld achter het aanrecht. Geëmailleerd glas is sterk, weerbestendig en slijtvast.
Begin vorige eeuw was geëtst glas helemaal in: ramen en deuren voorzien van mooie patronen, sierranden en motieven. Dat wordt tegenwoordig minder vaak gemaakt. Gelukkig is het in de meeste gevallen wel mogelijk om geëtst glas te restaureren. Een alternatieve vorm van glas etsen is zandstralen. Met gezandstraald of geëtst glas zorg je dus dat een klassieke woning of monumentaal pand z’n authentieke uitstraling behoudt.
Naast melkglas, ook wel matglas of satijnglas, kun je verschillende matteringen aanbrengen op gelaagd glas. Daarnaast kun je kiezen voor gezandstraald glas, mat isolatieglas en nog meer soorten matglas. Laat je informeren door een glasspecialist.
Gehard en gelaagd glas worden nog wel eens door elkaar gehaald: beide zijn breukvast. En mocht het glas alsnog breken, dan ontstaan er geen scherpe scherven. Het verschil? Gehard glas breekt in talloze stukjes uiteen en wordt vaak gebruikt voor glazen deuren of scheidingwanden. Gelaagd glas is voorzien van een tussenlaag van PVB (polyvinylbutyral) dat het glas extra weerbaar en elastisch maakt, en bij een breuk de glasscherven op hun plek houdt.
Weet je niet welk type glas er in je kozijnen of deuren zit? Er zijn meerdere manieren om dat te achterhalen. Bijvoorbeeld in de documentatie:
• de aan- of verkoopbrochure
• het bouwkundig rapport of taxatierapport
• de factuur van een verbouwingHeb je geen documentatie? Dan herken je het glastype als volgt:
• Enkelglas is eenvoudig te herkennen aan het feit dat het slechts om één glasplaat gaat.
• Ouderwets dubbelglas is te herkennen aan de aluminium strip tussen twee glasplaten in.
• HR++ glas is met het blote oog bijna niet van dubbelglas te onderscheiden, maar HR-glas heeft een handige code op de aluminium strip. Zie je op die strip de letters ‘HR’ staan, dan is het hoogrendementsglas. Je kunt de code ook via het internet opzoeken, vaak kom je dan terecht bij de leverancier of vind je de relevante productspecificaties.
• Triple glas herken je gemakkelijk aan het feit dat het niet één maar twee aluminium strips heeft tussen drie glasplaten in.
Nog steeds niet zeker of je gewoon dubbelglas of HR-dubbelglas hebt? Dan is er tot slot nog de fameuze aanstekertruc: houd een brandende aansteker of lucifer voor het raam en kijk vanuit een schuine hoek naar het glas. Bij dubbelglas zie je nu vier vlammetjes. Als ze alle vier dezelfde kleur hebben, dan heb je nog ouderwets dubbelglas. Heeft het tweede of derde vlammetje een iets andere kleur dan de andere drie, dan is het HR-glas.
Ouderwets dubbelglas bestaat uit twee glasplaten met ertussen een spouw waarin lucht wordt vastgehouden. Dat heeft een isolerend effect, maar lang niet zo sterk als hoogrendementsglas. HR-glas wordt namelijk standaard bewerkt met een metaalcoating. Daarnaast heeft HR++ glas geen lucht in de spouw, maar edelgas (argon of krypton), wat aanzienlijk beter isoleert dan gewone lucht.
Je zou kunnen denken: hoogrendementsglas is hoogrendementsglas. Toch zijn er verschillende soorten, aangegeven met of zonder plusjes. Die zeggen iets over het aantal glasplaten en de isolatiewaarde. De isolatiewaarde geven we aan met een U-waarde: hoe lager die is, hoe beter de isolatie. We zetten het hieronder overzichtelijk voor je uiteen:
• Standaard HR-glas is ouderwets dubbelglas in een nieuwerwets jasje. Het glas wordt bewerkt met een extra coating waardoor het beter isoleert. Gewoon HR-glas heeft een gemiddelde U-waarde van 1,9.
• HR+ glas heeft eveneens een speciale coating en daarnaast ook edelgas in de spouw tussenin de twee glasplaten. HR+ glas heeft een gemiddelde U-waarde van 1,5.
• HR++ glas heeft een ruimere spouw waar meer edelgas in past waardoor het een nog betere isolatiewaarde bereikt, gemiddeld 1,2.
• HR+++ glas noemen we ook wel triple glas: drie glasplaten met daarin niet één maar twee spouwen gevuld met edelgas. De gemiddelde isolatiewaarde van triple glas is 0,6.
Ter vergelijking: traditioneel enkelglas heeft een gemiddelde U-waarde van 5,8. Met goed isolerende ramen kun je dus flink besparen op je stookkosten.
Met een U-waarde van zo’n 0,4 isoleert vacuümglas het beste, beter zelfs dan triple glas. En dat terwijl het vier keer dunner is en slechts een derde van het gewicht heeft. Vacuümglas wordt gezien als de nieuwste innovatie op het gebied van glasisolatie. En omdat het zo dun en licht is, is vacuümglas ook uitstekend geschikt voor monumentale panden.
Als vuistregel geldt: hoe beter een ruit warmte isoleert, hoe beter het ook geluid isoleert. HR+++ glas biedt dan ook de beste geluidsisolatie van alle soorten hoogrendementsglas. Gelaagd glas (met dempende folie) biedt een nog betere geluidsisolatie, al hangt dat wel af van de kwaliteit en de overige isolerende factoren binnenshuis. In totaal kun je zo’n 45 dB isoleren met high-end geluidswerend glas.
De isolerende werking van kozijnen en ramen wordt in Nederland aangegeven met de zogeheten U-waarde. Die geeft aan hoeveel warmte er naar buiten ontsnapt. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie; hoe lager de U-waarde, hoe slechter de isolatie. De gemiddelde U-waarde van ouderwets enkelglas is 5,8. Dat van HR++ glas komt gemiddeld uit op 1,2.
Hieronder zetten we de verschillen in isolatiewaarde op een rij, aangegeven met de U-waarde. Daarbij geldt: hoe lager de U-waarde, hoe beter de warmte-isolatie.
• Enkelglas heeft een gemiddelde U-waarde van 5,8
• Dubbelglas heeft een gemiddelde U-waarde van 2,7
• HR++ glas heeft een gemiddelde U-waarde van 1,0 tot 1,2
• HR+++ glas (triple glas) heeft een gemiddelde U-waarde van 0,4 tot 0,9
• Vacuümglas heeft een gemiddelde U-waarde van 0,4 tot 0,7.De spouw is de afstandhouder die tussen twee glasplaten wordt geplaatst. In het geval van isolatieglas is die spouw gevuld met edelgas. De spouw zelf is standaard gemaakt van aluminium. Een warm-edge spouw daarentegen is gemaakt van speciaal kunststof met in sommige gevallen een rug van edelstaal. Dat verbetert de totale U-waarde gemiddeld met 0,1 tot 0,2 W/m2K. Dit is de hoeveelheid warmte (watt) die per vierkante meter verloren gaat bij een temperatuurverschil van 1 graad kelvin (K) tussen de binnen- en de buitenkant van het raam en kozijn.
De warm-edge spouw heeft een betere isolerende werking dan een gewone spouw en vermindert daarmee de koudebrug aan de randen van het glas, waardoor er minder condensvorming ontstaat. Dit alles zorgt voor lagere stookkosten en minder kans op schimmelvorming, schade aan het kitwerk of glaslekken.
Beide zijn goede keuzes, zeker als je overstapt van ouderwets enkel- of dubbelglas. Triple glas isoleert beter en is daardoor wat duurder, maar bespaart uiteindelijk meer stookkosten. HR++ glas isoleert ook een stuk beter dan enkel- of dubbelglas. De juiste keuze? Triple glas is erg zwaar. Je kozijnen moeten dus stevig genoeg zijn om het te dragen. Kies je voor nieuwe (kunststof) kozijnen? Dan kun je ook triple glas overwegen. Maar wil je alleen nieuwe ramen en zijn je kozijnen al wat ouder, dan is HR++ glas waarschijnlijk de beste optie.
Voor het beste van beide werelden kun je vacuümglas overwegen: lichter dan triple glas én beter isolerend. Vacuümglas is de modernste oplossing voor de best mogelijke warmte-isolatie in huis. Wel is vacuümglas momenteel het duurste glassoort op de markt.
Gemiddeld gaat isolatieglas zo’n twintig tot dertig jaar mee, ervan uitgaande dat het goed wordt onderhouden.
Naast onderhoud spelen ook andere factoren een rol. Allereerst de kwaliteit van het glas en de materialen: mankeert er iets aan, bijvoorbeeld als gevolg van een productiefout, dan kunnen er met de tijd problemen ontstaan, zoals een breuk of lek. Daarnaast zijn externe zaken zoals temperatuur(verschillen), klimaat, luchtvochtigheid en zonlicht van enige invloed.
Maar misschien nog wel het belangrijkste is een zorgvuldige installatie. Als glas verkeerd wordt geplaatst, kunnen er problemen de kop opsteken die de levensduur inkorten. Ook moet het kozijn van degelijke kwaliteit zijn, zowel om de gewenste isolatiewaarde te behalen als om het gewicht van HR-glas te kunnen dragen.
Kortom, twee keer per jaar de ramen, afdichtingen en kozijnen netjes schoonmaken helpt om het glaswerk zo lang mogelijk goed te houden. Maar de kwaliteit en installatie van het glas en de kozijnen spelen de grootste rol.
Edelgassen in de spouw van HR+ of HR++ glas zorgen voor een betere isolatiewaarde dan normale lucht. Er worden verschillende edelgassen gebruikt. Argon het vaakst: dit heeft een lagere geleidbaarheid dan lucht en is relatief goedkoop. Krypton heeft een nog lagere geleidbaarheid, maar is duurder dan argon. Xenon heeft de laagste geleidbaarheid van de drie en biedt daarmee de hoogste isolatiewaarde, maar is ook het duurst.
Edelgassen in de spouw verbeteren dus de isolatiewaarde. Hoe breder de spouw, hoe meer gas erin past en hoe beter de isolerende werking van het glas.
Coatings zijn van grote invloed op de isolatiewaarde van glas. De meest voorkomende coating bestaat uit een laagje metaaloxide dat op het glas wordt aangebracht. Deze coating is doorgaans transparant en kan worden aangepast om specifieke eigenschappen te verbeteren. Denk aan zon- en warmtewering en UV-bescherming.
Verder zijn er coatings met een extra reflecterende werking, die meer zonlicht terugkaatsen naar buiten. En coatings met een warmte-absorberende werking zorgen er in koudere klimaten voor dat er meer warmte in huis wordt vastgehouden.
De coating zit meestal aan de binnenkant van het isolatieglas, maar niet altijd. Zo is er ook een zelfreinigende coating die zorgt dat stof en vuil minder makkelijk aan het glas hechten. Dit is een uitkomst voor moeilijk bereikbare ramen, bijvoorbeeld op de bovenste verdieping van een kantoorgebouw.
Er zijn nog veel meer coatings te noemen, zoals geluidswerende of veiligheidscoatings. Een glasexpert kan je helpen bij het maken van de juiste keuze voor het type coating.
Ja: kozijnen, deur- en raamprofielen en het hang- en sluitwerk zijn allemaal van invloed op de isolatiewaarde van ramen. Verouderde kozijnen of raamprofielen kunnen de isolatiewaarde van zelfs het hoogwaardigste isolatieglas aanzienlijk verminderen. Een goed isolerend kozijn (van kunststof, bijvoorbeeld) maakt een groot verschil in het beperken van warmteverlies en het besparen van energie en stookkosten.
Niet alle soorten isolatieglas zijn geschikt voor ieder type kozijn of gebouw. HR+++ glas (triple glas) is bijvoorbeeld dik en zwaar. Het kozijn moet daarom stevig en diep genoeg zijn.
Daarnaast is het installeren van bepaalde soorten isolatieglas niet toegestaan in monumentale panden. In dat geval moet er dun dubbelglas worden gebruikt: speciaal monumentenglas of vacuümglas. Verder moeten het glas en het kozijn goed op elkaar aansluiten om koudebruggen te voorkomen. Een specialist kan je hierover het beste informeren.Ja, je kunt gebruikmaken van leningen voor het aanschaffen van nieuwe, duurzame ramen. Voorbeelden hiervan zijn de door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) aangeboden blijvers-, verzilver- of duurzaamheidslening. Voor welke je in aanmerking komt, hangt af van de gemeente waarin je woont, je leeftijd en het woningtype. Daarnaast biedt het Warmtefonds een energiebespaarlening aan en zijn er meerdere hypothecaire leningen waar je wellicht van kunt profiteren.
Ja, met de ISDE-subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kun je een deel van je investering terugkrijgen, gebaseerd op een vast bedrag per vierkante meter. Bij één verduurzamingsmaatregel, zoals het aanschaffen van isolatieglas, krijg je 15% van je investering vergoed. Tref je twee verduurzamingsmaatregelen, dan krijg je tot wel 30% vergoed.
Lees meer over de ISDE-subsidie
Daarnaast bieden veel gemeentes subsidies aan voor verduurzamingsmaatregelen. Kijk op de website van je gemeente om erachter te komen welke mogelijkheden en voorwaarden er zijn.Hoeveel geld je precies bespaart met het aanschaffen van HR-glas hangt af van verschillende factoren. Allereerst het oorspronkelijke glas dat je gaat vervangen. Ga je van ouderwets enkel- of dubbelglas naar HR-glas, dan zul je de isolatiewaarde aanzienlijk verbeteren en daarmee flink besparen op je stookkosten. Maar vervang je bijvoorbeeld HR++ glas door HR+++ glas, dan zal de totale kostenbesparing lager uitvallen.
Een andere factor zijn de kozijnen, die dragen namelijk voor een zeer groot deel bij aan de totale isolatiewaarde. Als je verouderde kozijnen hebt, dan gaat dat ten koste van de isolerende werking van het glaswerk. Moet je daarom de kozijnen vervangen, dan maakt dat een verschil in de kosten. En niet te vergeten: de rest van de isolerende werking van je woning speelt ook een rol. Zo kun je kiezen voor het allerbeste isolatieglas, maar als je dak niet in orde is of er op andere manieren sprake is van tocht, doet dat natuurlijk af aan de totale energiebesparing.
Als voorbeeld nemen we een vrijstaand huis. De bewoners stappen van ouderwets dubbelglas over naar HR++ glas. Hiermee besparen zij 100 m3 gas per jaar; bij een gemiddelde gasprijs van € 2/m3 kom je dan uit op een kostenbesparing van € 200 per jaar. Dit bedrag kan in jouw geval hoger of lager uitvallen. Laat je daarom eerst informeren.De terugverdientijd van isolatieglas hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de ramen, de kozijnen, het glas dat je vervangt en het type isolatieglas dat je kiest. Gemiddeld verdien je de investering in isolatieglas binnen vijf à tien jaar terug. Verduurzamingssubsidies kunnen de terugverdientijd nóg korter maken.
Een nauwkeurige indicatie van de terugverdientijd bereken je eenvoudig: deel de kosten (aankoop + montage) door je besparing per jaar. En je besparing per jaar? Die reken je uit door de gasprijs te vermenigvuldigen met de hoeveelheid gas die je per jaar minder gaat verbruiken. Maar hoeveel kuub gas is dat? Daarvoor gebruik je deze indicatie:• Ga je van enkelglas naar HR++ glas? Jaarlijks bespaar je 40 m3 gas per m² glas.
• Ga je van enkelglas naar triple glas? Jaarlijks bespaar je 45 m3 gas per m² glas.
• Ga je van dubbelglas naar HR++ glas? Jaarlijks bespaar je 15 m3 gas per m² glas.
• Ga je van dubbelglas naar triple glas? Jaarlijks bespaar je 20 m3 gas per m² glas.
Rekenvoorbeeld
Een gemiddeld huis in Nederland heeft bij elkaar 20 m² glas. Stel, je vervangt enkelglas door triple glas. Dan ga je per jaar 20 m² x 45 m3 = 900 m3 gas besparen. Bij een gasprijs van € 2/m3 scheelt dat € 1.800 op jaarbasis.Ja, isolatieglas zorgt voor een beter energielabel en dat is een steeds belangrijkere factor voor kopers in de huidige woningmarkt. Het plaatsen van isolatieglas kan daarom een slimme investering zijn, ook als je binnen enkele jaren van plan bent je huis te verkopen. Bedenk wel dat er meer zaken bijdragen aan de totale isolatiewaarde van je woning, zoals je kozijnen, deuren, vloeren en dak.
Er zijn drie vormen van condensatie: aan de binnenkant van het raam, aan de buitenkant van het raam en tussen de glasplaten in.
• Condensvorming aan de buitenkant is goed: dit betekent dat je raam uitstekend isoleert. De combinatie van een lage buitentemperatuur en een relatief hoge luchtvochtigheid leidt tot deze vorm van condensatie. Dit gebeurt vooral ’s ochtends en ’s avonds in het voor- en najaar.
• Condensvorming aan de binnenkant is het gevolg van relatief hoge luchtvochtigheid in je woning. Dit wijst dus evenmin op een probleem met het raam zelf. Wel wijst het erop dat je je woning beter kunt ventileren, waarmee je deze vorm van condens voorkomt.
• Zie je condensvorming tussen de glasplaten in, dan wijst dit echter wel op een probleem met het raam. In dat geval is de kans groot dat je raam lek is en vervangen moet worden.HR-glas gaat minstens twintig jaar mee. Langer kan ook, afhankelijk van de kwaliteit van het dubbelglas, je kozijnen, de weersomstandigheden, de luchtvochtigheid, het onderhoud en de montage. Door te zorgen voor degelijke randafwerking en glasplaatsing volgens de NPR3577-richtlijn, kan kwaliteitsglas makkelijk dertig tot veertig jaar meegaan. Daarna wordt de kans op lekkage of een breuk groter, waardoor het glas uiteindelijk moet worden vervangen.
Een gat, barst of breuk in glas repareren is in de meeste gevallen niet mogelijk. De glasschade blijft vaak zichtbaar, de isolatiewaarde van de ruit neemt hoe dan ook af en de kans op toekomstige breuken neemt toe. Het beste is daarom om de ruit te vervangen. Een kras of ander soort oppervlakkige schade is meestal wel te repareren. Laat je hierover adviseren door een expert.
Ja, met de juiste apparatuur kun je gaten boren in glas, alleen niet in alle glassoorten. Gehard glas breekt bijvoorbeeld direct in duizend stukken. In onder meer gelaagd glas, floatglas en isolatieglas kun je wel gaten boren. Maar het is verstandig om de instructies van de fabrikant nauwkeurig op te volgen en het boren over te laten aan een professional om schade te voorkomen.
Een barst in een raam kan verschillende oorzaken hebben. Soms is er sprake van een thermische breuk, die ontstaat bij een temperatuurverschil van meer dan 30ºC tussen de buitenkant en de binnenkant van het glas. Dit leidt tot spanning waardoor er een barst kan ontstaan.
Je kunt thermische breuken voorkomen door te kiezen voor sterk glas, zoals gehard glas, dat extra bescherming biedt tegen thermische breuken. Daarnaast helpt het om jaloezieën, lamellen en gordijnen op enige afstand van het raam te houden, zodat ze het glas niet aanraken. Ook is het belangrijk om geen verwarmingselementen bij het glas te plaatsen, de beglazing niet te beplakken met kranten of folie of het te beschilderen. Tot slot doe je er goed aan om acute temperatuurverschillen te voorkomen, zoals zomers een verhit raam besproeien met koud water.
Een ‘normale’ breuk herken je aan de typisch cirkelvormige barst, terwijl de vorm van een thermische breuk meer wegheeft van een boomtak.Lichttransmissie staat voor de hoeveelheid licht die een raam doorlaat in verhouding tot de totale lichthoeveelheid die op het glas valt. We spreken hier ook wel van het lichtdoorlaatcoëfficiënt. Je kunt kiezen voor beglazing met een hoge of juist lage lichttransmissie, afhankelijk van je wensen. Enkelglas laat gemiddeld zo’n 90% licht door, terwijl zonwerend dubbelglas slechts 61% doorlaat.
Je kunt zowel figuurglas als glas in lood combineren met HR-glas. Wel is het zo dat de structuur van het glas in lood minder zichtbaar wordt, omdat het tussen de glasplaten in wordt gemonteerd. Je kunt ook kiezen voor een voor- of achterzetraam: hiermee behoud je meer van de oorspronkelijke uitstraling, alleen isoleert dit minder goed dan HR-glas met glas in lood.
Om te zorgen dat je HR-glas goed blijft isoleren en geen risico loopt op lekkage, is het belangrijk om de ramen en kozijnen minstens twee keer per jaar te inspecteren en schoon te maken. Dit doe je zo:
• Kitwerk onderhouden: voorkom dat er vocht binnen kan komen door te zorgen dat al het kitwerk en de beglazingrubbers in orde zijn.
• Draaiende delen onderhouden: controleer al het hang- en sluitwerk en de bewegende delen van het raamkozijn. Soms moeten deze geolied worden. Check de deurkrukken, scharnieren, sloten en hefbomen en reinig ze met de juiste schoonmaakspullen.
• Ventilatie checken: als je een ventilatierooster in het raamkozijn hebt, zorg er dan voor dat deze vrij is van stof, vuil en ongedierte. Zo zorg je ervoor dat de luchtventilatie in orde blijft, wat de levensduur van je ramen aanzienlijk verlengt.
• Glas goed reinigen: zeem tot slot regelmatig de ramen. Dit houdt alles egaal en netjes en zorgt ervoor dat er geen temperatuurverschillen ontstaan, wat de kans op breuken verkleint.
Geen zin of tijd voor onderhoud? Sluit dan een onderhoudscontract af bij een glaszetter. Zo weet je zeker dat het onderhoud tijdig en degelijk wordt uitgevoerd. Daarnaast kun je kiezen voor zelfreinigend glas: dit glassoort maakt zichzelf schoon aan de hand van daglicht en regen. De speciale coating zorgt ervoor dat vuil zich niet kan hechten.Glas kan het binnenvallende daglicht in sommige gevallen opsplitsen in verschillende kleuren, wat aan het glasoppervlak zichtbaar wordt als olieachtige vlekken, stroken of cirkels. Die olieachtige vlekken zijn een vorm van interferentie, een natuurkundig verschijnsel. Een beetje zoals bij een regenboog. Gelukkig gaat het hier dus niet om een productiefout.
Bij HR-glas komen deze vlekken minder vaak voor, aangezien de twee glasplaten vrijwel altijd verschillende diktes hebben. Dit zorgt ervoor dat het natuurkundige verschijnsel zich niet of minder snel voordoet.
Grote kans dat de witte waas een zogenaamde cementsluier is: kalk dat uit steen of cementmengsels wordt onttrokken, en bij regen over het raam druipt. Dit is vaak zichtbaar bij glas dat is geplaatst onder metselwerk zonder afdak ertussen, zeker wanneer het geregend heeft. Een cementsluier is niet schadelijk voor het glas, maar het is wel aan te raden het tijdig schoon te maken. Dit doe je het beste met een stoffer en een sopje van water en azijn. Belangrijk: gebruik hierbij een zacht doekje. Schuursponsen of ruwere middelen kunnen de coating op het glas aantasten, wat uiteindelijk meer schade aanricht dan de cementsluier zelf.
Dat gaat heel eenvoudig: meet de dagmaat van het glas op en tel voor zowel de breedte als hoogte 40 mm extra erbij op. Met de dagmaat bedoelen we het zichtbare deel van het glas wanneer het geplaatst is, het onzichtbare deel (dat verborgen is in de kozijnen) hoef je dus niet te meten. Als jouw dagmaat uitkomt op 800 mm x 600 mm, dan geef je als maat dus 840 mm x 640 mm door. Voorzetraam met scharnieren? Hou er rekening mee dat scharnieren gemiddeld 15 tot 20 mm breed zijn. En bij ramen met grendels moet je rekenen op zo’n 10 mm extra ruimte.
Tenzij je een expert bent, is het sterk af te raden om zelf HR-glas te plaatsen. Plaats je het glas niet goed, dan is de kans groot dat vocht de randverbinding gaat aantasten, wat de kans op glaslekken vergroot. Onjuiste installatie leidt ertoe dat het glas uiteindelijk weer vervangen moet worden. Met als gevolg hogere kosten dan wanneer je het glas in een keer vakkundig laat installeren door een ervaren glaszetter.
Dat klopt. Glas is doorzichtig, maar nooit volledig kleurloos. Je kunt dus altijd een bepaalde kleurtint zien, afhankelijk van de glasdikte. Als je kleurverschil wil voorkomen, kies dan voor dezelfde glassoort en -dikte voor alle ramen in het huis. Zo heeft HR-glas een iets andere kleur dan normaal dubbelglas, en kunnen coatings van verschillende fabrikanten ook net iets anders gekleurd zijn.
Als je eenmaal mooie ramen hebt, wil je ze natuurlijk mooi houden. Daarom moet je ze op de juiste manier zemen. Hieronder leggen we stapsgewijs uit hoe je dat doet:
Stap 1. Zet al eerste het volgende klaar: een emmer met warm water, glasreiniger, een zachte spons of inwasser, een zeem, een microvezeldoekje en een trap om op te staan.
Stap 2. Dompel de spons of inwasser onder in het water met glasreiniger en wring ‘m goed uit. Tip: gebruik niet te veel glasreiniger, dat leidt tot vegen.
Stap 3. Sop het hele raam in.
Stap 4. Tijd om te zemen: zorg dat er geen stof op de raamwisser zit en zeem in een vloeiende beweging het sop van links naar rechts. Neem daarbij al het vocht mee.
Stap 5. Droog de kozijnen tot slot met de microvezeldoek.
De beste raamzeemtechniek voer je uit door de trekker in een hoek van 45 graden in de linkerbovenhoek te zetten en langs de bovenrand van links naar rechts te halen. Vervolgens doe je hetzelfde, maar dan van rechts naar links. Handig: er zijn talloze YouTubefilmpjes waarop deze techniek te zien is. Tot slot kun je de ramen het beste zemen op een moment dat het niet al te zonnig is, zodat de ramen niet te snel opdrogen en er geen strepen ontstaan.
- Dubbelglas, HR++ glas
- Triple glas, vacuümglas
- Figuur- en monumentenglas
- Gelaagd/gehard veiligheidsglas
- Glazen deuren en puien
- Douchewanden en -deuren
- Spiegels en spiegelwanden
- Glazen keukenachterwand
- Glas in lood en meer